تاب آوری یعنی چه؟
برای اینکه بتوانیم بگوییم تاب آوری به زبان ساده یعنی چه بیایید یک مثال بزنیم. فرض کنید قصد دارید با قایق در یک رودخانه سفر کنید. رودخانه کمَعمق است و نقشهای که دارید نشان میدهد با پیچهای پشتسرهم مواجه خواهید شد و در برخی مناطق سرعت آب خیلی زیاد میشود. چطور میتوانید مطمین شوید که به سلامت از آبهای ناهموار عبور میکنید و از پس مشکلات و موانع سر راه خود برمیآیید؟
ممکن است در زمان برنامهریزی برای این سفر از تجربه کسانی که قبلا این مسیر را طی کردهاند یا نظر دوستان صاحبنظر و مطلع در این زمینه استفاده کنید.
شاید به فکر استفاده از جلیقه نجات اضافه و یا انتخاب یک قایق قویتر بیفتید. با استفاده از ابزارها و پشتیبانی مناسب یک نکته قطعی است: شما نه تنها از عهده مسیر برمیآیید بلکه در این مسیر به یک قایقٰران بااعتماد به نفس بیشتر و شجاعتر تبدیل میشوید.
تابآوری چیست؟
زندگی ممکن است نقشه مسیر نداشته باشد. اما همه در مسیر زندگی با چاشها و مشکلاتی مواجه میشوند. مواردی مثل پیچوخمها کم و زیاد مالی و مشکلات جدیتر مثل از دست دادن یکی از عزیزان یا بیماریهای جدی و یا مشکلاتی که تاثیر عمیق و ماندگارتری میگذارند.
هر تغییر و چالش تاثیر متفاوتی روی انسانها میگذارد. و با احساسات، افکار و بیاطمینانی شدید همراه خواهد بود. با اینحال انسانها به مرور با شرایط تغییر دهنده زندگی و مشکلات و چالشها سازگار میشوند. بخشی از این سازگاری به لطف انعطاف پذیری است.
روانشناسان انعطاف پذیری را فرآیند سازگاری مناسب در برابر ناملایمات، آسیبها، فاجعهها، تهدیدها یا مقدار قابل توجهی از استرس تعریف میکنند – مانند مشکلات خانوادگی و روابط ، مشکلات جدی سلامتی یا عوامل استرسزای محل کار و مالی. همانطور که انعطاف پذیری شامل “تحمل و ماندگاری” در این تجربیات دشوار است ، می تواند شامل رشد شخصی عمیقی نیز باشد.
گرچه مطمئناً این حوادث ناگوار، دقیقاً مانند آبهای ناهموار رودخانه، دردناک و دشوار هستند، اما تعیین کننده نتیجه زندگی شما نیستند. جنبههای زیادی از زندگی شما وجود دارد که میتوانید آنها را کنترل و اصلاح کنید و در این شرایط رشد کنید. این نقش انعطافپذیری است. انعطافپذیری بیشتر نه تنها به شما کمک می کند شرایط سخت را پشت سر بگذارید، بلکه شما را قادر میسازد تا در طول مسیر رشد کرده و حتی زندگی خود را بهبود ببخشید.
انعطافپذیری چه نیست؟
انعطافپذیری به معنای این نیست که فرد دچار مشکل یا پریشانی نشود. افرادی که در زندگی خود دچار ناملایمات یا ضربه های اساسی شدهاند معمولاً درد و استرس عاطفی را تجربه میکنند. در حقیقت، راه افزایش انعطافپذیری احتمالاً شامل استرسهای عاطفی قابل توجهی میشود.
در حالی که برخی از عوامل ممکن است برخی افراد را بیشتر از دیگران انعطافپذیر سازد، انعطافپذیری لزوما یک ویژگی شخصیتی نیست که فقط برخی از افراد از آن برخوردار هستند. برعکس ، انعطافپذیری شامل رفتارها ، افکار و اعمالی است که هرکسی میتواند یاد بگیرد و رشد دهد. توانایی یادگیری انعطافپذیری یکی از دلایلی است که تحقیقات نشان داده است انعطافپذیری یک ویژگی عمومی است و نه خاص برخی از افراد استثنایی.
مانند ساختن عضله، افزایش انعطافپذیری شما به زمان و تلاش عمدی نیاز دارد. تمرکز بر چهار مولفه اصلی – ارتباطات، سلامتی، تفکر سالم و معنا – می تواند شما را در انعطافپذیی بیشتر و آموختن از تجربههای سخت و آسیبزا توانمند سازد. برای افزایش توانایی مقاومت در برابر مشکلات – و رشد آنها – از این راهکارها استفاده کنید.
همچنین میتوانید مقاله کاملتر چطور تاب آوری خود را افزایش دهیم؟ را مطالعه کنید.
ارتباطات خود را افزایش دهید
روابط را در اولویت قرار دهید. ارتباط با افراد همدل و متفکر میتواند به شما یادآوری کند که شما در میان مشکلات تنها نیستید. بر یافتن افراد قابل اعتماد و دلسوز تأیید کنید که احساسات شما را تأیید میکنند ، افزایش ارتباطات مفید، مهارت انعطافپذیری را پشتیبانی می کند.
درد ناشی از حوادث آسیبزا میتواند برخی افراد را به انزوا بکشاند ، اما درخواست کمک و پشتیبانی از کسانی که به شما اهمیت میدهند مهم است. این کمک میتواند یک قرار هفتگی با همسرتان برای صحبت و همدلی باشد و یا یک ناهار با یک دوست خوب و همدل، به هرحال سعی کنید ارتباط واقعی با افرادی که به شما اهمیت میدهند را در اولویت قرار دهید.
به یک گروه بپیوندید. علاوه بر ایجاد روابط با افراد دیگر، فعالیت در گروههای اجتماعی، اجتماعات مذهبی یا سایر سازمانهای محلی پشتیبانی اجتماعی را فراهم میکند و میتواند به شما کمک کند تا امیدوارانهتر قدم بردارید.
بهبود و افزایش سلامتی
مراقب سلامتی خود باشید. مراقبت از خود ممکن است یک عبارت پرکاربرد بیمصرف به نظر برسد، اما به صورت جدی یک روش تایید شده برای سلامت روان و انعطافپذیری است. به این دلیل که استرس به همان اندازه که از نظر عاطفی تاثیرگذار است، به صورت جسمی هم هست. بهبود عوامل تقویت سلامت، مانند تغذیه مناسب، خواب کافی، نوشیدن آب کافی و ورزش منظم میتواند بدن شما را برای انطباق با استرس تقویت کرده و باعث کاهش احساساتی مانند اضطراب یا افسردگی شود.
ذهن آگاهی را تمرین کنید. نوشتن آگاهانه، یوگا و سایر رفتارهای معنوی مانند نماز یا عبادات دیگر و همینطور مدیتیشن، میتواند به افراد کمک کند امید را به خود بازگردانند، امیدی که میتواند آنها را برای مقابله با شرایطی که نیاز به مقاومت دارند، تقویت کند. وقتی آگاهانه مینویسید ، مدیتیشن میکنید یا دعا میکنید ، جنبههای مثبت زندگی خود را مرور میکنید و مواردی را که از آنها سپاسگزار هستید، به خاطر می آورید.