نقش مهارت در رسیدن به موفقیت

در مقاله موفقیت چیست؟ گفتیم داشتن مهارت بخش مهمی از روند رسیدن ما به موفقیت در زندگی است. مهارت‌های مختلف درست مثل ابزارهایی می‌باشند که به ما کمک می‌کنند تا بتوانیم فعالیت‌های خود را راحت‌تر انجام دهیم. بدون داشتن ابزار رسیدن به نقشه گنج خیلی سخت و شاید حتی غیرممکن باشد. اگر فیلم نقشه گنج را ندیده‌اید یا با تمثیل راه نهان از رسیدن به گنج آشنا نیستید، فیلم زیر را ببینید.

 

خب همان طور که گفتیم برای رسیدن به موفقیت ما باید دارای نگرش صحیح، عادت‌های سازنده و مهارت‌های لازم باشیم تا در انتها بتوانیم با تلاش به گنج برسیم.

اما منظور ما از مهارت چیست؟ مهارت فنی و دانشگاهی؟ مهارت ورزشی؟

در اینجا دو بخش مهارت مختلف مد نظر ماست. یک بخش که برای هر فرد تفاوت دارد و بستگی به شغل و حرفه او دارد. بخش دیگر مهارت‌های عمومی که هرکس در هر شغل و شرایطی باید آن مهارت‌ها را داشته باشد.

 

مهارت شغلی

  • مهارت شغلی شما

  1. مهارت‌های فعلی خود را افزایش دهید.

هرکس بسته به شغلی که دارد و کاری که انجام می‌دهد باید دارای مهارت مربوط به شغل خود باشد. البته قطعاً هرکس مهارت مربوطه را دارد که در آن شغل مشغول به کار است؛ اما لازم است این مهارت را تا حد بهترین ارتقا دهد. شما باید در کاری که انجام می‌دهید بهترین باشید. هرچه مهارت بالاتری داشته باشید راه رسیدن به موفقیت و گنج برای شما هموارتر می‌شود. به‌صورت دائمی و همواره در حال تلاش برای افزایش مهارت خود باشید و با بالا بردن دانش خود در آن زمینه مرتب خود را به‌روز نگه دارید. اگر می‌خواهید بهترین نتایج را به دست آورید باید بهترین عملکرد را داشته باشید. برای داشتن بهترین عملکرد باید بهترین مهارت را کسب کنید. هرگز از بیشتر کردن مهارت خود دست نکشید. هرگز به مهارتی که دارید قانع نشوید. همیشه می‌توان بهتر شد.

 

“خوب دشمن عالی است.”

جیم کالینز در کتاب از خوب به عالی می‌نویسد که یکی از مهم‌ترین موانع شرکت‌ها و سازمان‌ها برای عالی شدن، خوب بودن آن‌هاست.

این در مورد انسان‌ها هم صادق است. وقتی به سطحی از مهارت و کیفیت زندگی می‌رسیم که احساس می‌کنیم خوب است، کم کم دست از تلاش می‌کشیم و یا تلاش خود را کمتر می‌کنید. آن گاه در مرداب گیر می‌کنیم و روزی می‌رسد که می‌بینیم نه تنها در شرایط قبل نمانده‌ایم که سقوط هم کرده‌ایم. برای بهترین ماندن باید هرروز و هرروز بهتر شد. هرگز تلاش خود را برای افزایش مهارت قطع نکنید. مطمئن باشید هر میزان مهارت هم که داشته باشید، هنوز هم جای زیادی برای رشد کردن دارید.

 

تکنولوژی جدید شغل جدید

            ۲- مهارت‌های جدید مربوط به شغل خود را کسب کنید.

علاوه بر آن باید به مهارت‌های جدید مربوط به شغل خود آگاه باشید و از آن‌ها غافل نشوید. پیشرفت بسیار سریع تکنولوژی و آمدن امکانات و ابزارهای جدید می‌تواند به‌سرعت هر مهارتی را قدیمی و بی‌ارزش کند. به شغل‌هایی فکر کنید که روزگاری درآمد زا بوده‌اند اما امروزه دیگر اصلاً وجود ندارند. مشاغلی که با آمدن تکنولوژی و پیشرفت علم از میزان درخواست به آن‌ها کاسته شده و کم کم به فراموشی سپرده خواهند شد. شما هم هر شغلی که دارید حتی اگر خیلی جدید و به‌روز است اگر همگام با تکنولوژی پیشرفت نکنید ممکن است روزی مجبور به رها کردن آن شوید. آیا امروز دیگر کسی به دنبال چاه کن می‌رود؟ البته ممکن است در شرایط خاص و یا در روستاها این شغل هنوز کمی سرپا باشد؛ اما همان جا هم این کار به‌صورت ماشینی انجام می‌شود. یا موردی که جدیداً پیش آمده بحث تاکسی‌های اینترنتی که بازار آژانس‌های تاکسی تلفنی را کساد کرده و به‌مرور به‌طور کامل جایگزین آن خواهد شد. فروشگاه‌های آنلاین که به دلیل هزینه کمتر برای مکان و سایر موارد می‌توانند با قیمت‌های خیلی بهتر رقیب سرسخت فروشگاه‌های فیزیکی باشند. فرایند پیشرفت تکنولوژی می‌تواند هر شغلی را تهدید کند؛ بنابراین همواره در حال افزایش مهارت و در عین حال افزایش دانش خود در زمینه مهارت‌های جدیدی که در زمینه شغلی شما به وجود می‌آید باشید. به مهارت‌های فعلی خود قانع نباشید. هم در مهارت‌های فعلی ماهرتر شوید و هم مهارت‌های جدید کسب کنید.

پس:

  • در شغل فعلی و مهارت کنونی خود بهترین شوید و همواره پیشرفت کنید.

  • از مهارت‌های جدید شغلی و امکانات و تکنولوژی‌های جدید غافل نشوید.

 

  • مهارت‌های عمومی رسیدن به موفقیت

 

علاوه بر مهارت در زمینه شغلی شما باید به مهارت‌ها و ابزارهای لازم جهت ارتباطات روزمره و زندگی سازنده آشنا باشید. مهارت‌های عمومی که شما در هر شغل و سمتی که باشید به آن‌ها نیاز دارید. شما هر شغل سن جنس و شرایط دیگری داشته باشید نیاز دارید با دیگران ارتباط برقرار کنید. نیاز دارید مسائل و مشکلات خود را حل کنید. نیاز دارید برای پیشرفت خود برنامه ریزی کنید. تمام این موارد نیاز به داشتن مهارت‌های لازم دارند؛ بنابراین لازم است برای پیشرفت سریع به مهارت‌های لازم اشراف داشته باشید.

زندگی امروز نیازمند داشتن مهارت برای حل مسائل مختلف کاری، ارتباطی، روانی، اخلاقی و هزاران مورد دیگر می‌باشد. اگر به ابزار حل این مسائل مسلط نباشید نمی‌توانید به‌راحتی بر مشکلات خود غلبه کرده و راه موفقیت را طی کنید.

در این جا به چند مهارت بسیار مهم که در هر زمینه‌ای و در هر شرایطی به آن‌ها نیاز خواهیم داشت اشاره می‌کنیم.

مهارت ارتباط موثر

  • مهارت ایجاد ارتباط مؤثر برای موفقیت

ارتباط حلقه غیرقابل انکار و مهم زندگی امروزه بشر است. شما بخواهید یا نخواهید مجبور هستید هر روز با افراد زیادی ارتباط برقرار کنید. از خانواده و دوستان تا همکاران و صاحبان مشاغل و … اگر مهارت ارتباط مؤثر را نداشته باشید نمی‌توانید ارتباطات خود را به‌درستی کنترل کنید. هر انسان موفقی مهارت ایجاد ارتباط مؤثر با دیگران را دارد. چون به آن نیاز دارد و در راه رسیدن به موفقیت بسیار به او کمک می‌کند. صرف داشتن ارتباط مؤثر گاهی می‌تواند بخش عمده‌ای از مشکلات ما را حل کند. کسی که مهارت ارتباط مؤثر را دارد می‌تواند برای رفع برخی نیازها و حل مشکلات خود از دیگران کمک بگیرد. شما نه لازم است و نه نیاز است که همه مسائل خود را خود حل کنید. انسان یک موجود اجتماعی است. بخش مهمی از راه رسیدن به موفقیت اهرم سازی است؛ یعنی استفاده از موقعیت، سرمایه، فکر و دارایی‌های دیگران برای دستیابی به موفقیت؛ و اگر مهارت ایجاد ارتباط مؤثر را نداشته باشیم چطور می‌توانیم این کار را انجام دهیم؟ با ارتباط مؤثر می‌توانیم از اهرم سازی استفاده کنیم و بتوانیم توانایی‌های دیگران را در جهت منافع خود به کار بگیریم. این کار با سوء استفاده تفاوت دارد. در اهرم سازی خود شخص با رغبت و بدون اینکه به زحمت بیفتد شرایط و موقعیت را برای ما فراهم می‌کند. همان طور که خود ما هم برای دیگران اهرم سازی خواهیم کرد. بدون داشتن مهارت لازم نمی‌توانیم این چرخه کمک کردن و کمک گرفتن را به وجود آوریم.

کسی که ارتباط مؤثر و مناسب را بلد نیست، در اداره خانواده خود و اطرافیان نزدیک خود هم ناتوان خواهد بود. این ناتوانی و دغدغه و مشکلات روانی که برای او پیش می‌آورد، باعث خواهد شد که فرد اصلاً فرصت و زمان و انرژی جهت طی کردن مسیر موفقیت نداشته باشد.

شما جهت مدیریت خود و زندگی خود بدون شک نیازمند داشتن مهارت ارتباط مؤثر هستید.

مهارت اعتماد به نفس

  • مهارت اعتمادبه‌نفس

اعتمادبه‌نفس یک ویژگی و البته یک مهارت کسب شدنی است. مهارت مهمی که می‌تواند سد راه شما و یا تسهیل کننده راه شما در مسیر موفقیت و خوشبختی باشد. اصلاً اگر اعتماد به نفس و عزت نفس کافی نداشته باشید حتی با رسیدن به اهداف خود هم احساس خوشبختی نخواهید داشت. هدف غایی از تلاش این است که حال خوشی داشته باشیم. وقتی اعتماد به نفس پایینی داریم اهدافی هم که در نظر می‌گیریم اهداف خودمان نیستند. بلکه در جهت رضایت دیگران هدف گذاری می‌کنیم. به همین دلیل هم وقتی به آن هدف رسیدیم می‌بینیم که خوشحال نیستیم. هیچ انسان موفقی را نمی‌بینید که دارای اعتمادبه‌نفس و عزت‌نفس پایینی باشد. اگر اعتمادبه‌نفس و عزت‌نفس پایینی داشته باشید اصلاً خود را شایسته موفقیت نمی‌دانید و یا اگر هم شایسته بدانید خود را آن‌قدر توانمند نمی‌دانید که به موفقیت برسید؛ اعتماد به نفس و عزت نفس اصل اساسی و پایه‌ای جهت رسیدن به موفقیت است. از هدف گذاری، خود را شایسته آن هدف دیدن، توانایی آن را در خود حس کردن، میزان تلاش و همه بخش‌های دیگر تا رسیدن به هدف وابسته به میزان اعتماد به نفس شماست.

 

 

  • مهارت مذاکره و فروش

اشتباه نکنید مذاکره فقط مربوط به افراد دارای رده بالای سیاسی و اقتصادی نیست.

هریک از ما در زمان خرید لباس، در زمان تقاضای مرخصی، مشورت با همسر برای رفتن به سفر و حتی نصیحت فرزندمان به درس خواندن درواقع در حال مذاکره هستیم. مذاکره بخش جدایی‌ناپذیر زندگی ماست. اگر با دقت نگاه کنید همه ما روزانه بیش از ده‌ها بار مذاکره می‌کنی. بحث بر سر کرایه تاکسی، چانه زنی برای تخفیف، صحبت برای خرید میوه خوب و … پس انسان موفق باید برای رسیدن به موفقیت بتواند از پس مذاکرات مهم زندگی خود برآید. ممکن است سطح اهمیت و تأثیر گذاری مذاکرات کم یا زیاد باشد اما همواره در حال مذاکره‌ایم. حال اگر نتوانیم از پس مذاکرات ساده زندگی خود برآییم، یک‌بار هم که لازم باشد مذاکره مهمی داشته باشیم که می‌تواند آینده ما را تغییر دهد، به دلیل نداشتن مهارت و تمرین نکردن آن در شرایط ساده‌تر از پس آن هم برنمی آییم. مهارت‌ها و ترفندهای مذاکره بستگی به بزرگی یا کوچکی یا اهمیت مذاکره ندارند. پس بهتر است با یادگیری مهارت مذاکره و تمرین آن در موارد کم اهمیت‌تر خود را برای روزهایی که ممکن است مذاکره‌ای بااهمیت داشته باشیم آماده کنیم.

البته می‌توان و صحیح هم هست که مهارت مذاکره را در زیرمجموعه مهارت‌های ارتباط مؤثر طبقه بندی کنیم.

 

برای رسیدن به گنج خود و برای دستیابی به موفقیت باید مهارت‌های شغلی خود را بهتر و بهتر کنیم. مهارت‌های جدید شغل خود را کسب کنیم. از همه مهم‌تر مهارت‌های عمومی زندگی و ارتباطات را در خود پرورش داده و از آن‌ها در راه نهان موفقیت و خوشبختی بهره بگیریم.

 

دیدگاهتان را بنویسید