مراحل توسعه فردی در ۵ گام

توسعه فردی یک فرایند مادام‌العمر‌است. فرایندی است که طی آن باید مهارت‌ها و توانایی‌های فعلی خود را ارزیابی کنید، مراحل توسعه فردی به شما کمک می‌کند، آنچه می‌خواهید در زندگی به دست بیاورید را مشخص کنید و بر اساس آن، اهدافی را برای افزایش و به حداکثر رساندن مهارت‌ها و توانایی‌های خود تعیین کنید.

این مقاله به شما کمک می‌کند مهارت‌هایی را شناسایی کنید که به آن‌ها نیاز دارید تا، احتمال و شرایط اشتغال شما را بهبود دهد، اعتمادبه‌نفس شما را بهبود ببخشد و منجر به زندگی باکیفیت بالاتر و رضایت‌بخش‌تر شود. همین‌طور به شما یاد می‌دهد که چگونه از این به بعد انتخاب‌ها و تصمیم‌گیری‌های مناسب، مثبت و مؤثری برای توسعه بیشتر مهارت‌ها و توانایی‌های خود داشته باشید.

اگرچه یادگیری‌های ابتدایی ما در زندگی و تجارب اولیه در خانواده، در مدرسه و غیره می‌تواند به ما در بزرگ‌سالی کمک کند، اما توسعه فردی نباید در همین مرحله باقی بماند و همواره باید ادامه داشته باشد.

این مقاله حاوی اطلاعاتی است که به شما کمک می‌کند برای پیشرفت شخصی و کارهایی که می‌توانید در جهت رسیدن به اهداف و پتانسیل نهایی خود انجام دهید، برنامه‌ریزی کنید.

«توسعه فردی» و «توانمندسازی فردی» دو حوزه‌ای هستند که با هم تداخل دارند و درهم‌تنیده می‌شوند، بنابراین توصیه می‌شود این مقاله را همراه با مقاله ما در زمینه توانمندسازی شخصی بخوانید.

 

چرا رشد شخصی مهم است؟

ایده‌های زیادی پیرامون رشد شخصی وجود دارد که یکی از آن‌ها فرآیند خودشکوفایی مطرح‌شده توسط آبراهام مزلو است.

خودشکوفایی

مازلو (1970) پیشنهاد می‌کند که همه افراد به توسعه فردی احتیاج دارند که از طریق فرایندی به نام خودشکوفایی رخ می‌دهد.

 

میزان توانایی پیشرفت افراد به نیازهای خاصی بستگی دارد و این نیازها سلسله‌مراتبی را تشکیل می‌دهند. تنها در صورت برآورده شدن یک سطح از نیاز می‌توان به سطح بالاتر نظر داشت. هرچند این نیازها در طول زندگی فرد تغییراتی می‌کنند.

سلسله‌مراتب نیازهای مازلو. نیازهای فیزیولوژیکی، نیازهای ایمنی، عشق و تعلق‌خاطر، نیازهای عزت، نیازهای شناختی، نیازهای زیبایی‌شناختی و تحقق بخشیدن به خود.

  • در پایین سلسله‌مراتب، نیازهای اساسی فیزیولوژیکی به غذا، نوشیدنی، رابطه جنسی و خواب وجود دارد، یعنی اصول اولیه بقا.
  • دوم نیازهای ایمنی و ایمنی هم از نظر فیزیکی و هم اقتصادی.
  • ثالثاً، می‌توان پیشرفتی را در جهت برآوردن نیاز به عشق و تعلق انجام داد.
  • سطح چهارم به برآوردن نیاز به عزت‌نفس و عزت‌نفس اشاره دارد. این سطح مربوط به “توانمندسازی خود” است.
  • سطح پنجم مربوط به نیاز به درک است. این سطح شامل ایده‌های انتزاعی بیشتری مانند کنجکاوی و جستجوی معنی یا هدف و درک عمیق‌تر است.
  • ششم مربوط به نیازهای زیبایی، تقارن و نظم است.
  • سرانجام، در رأس سلسله‌مراتب مازلو نیاز به خودشکوفایی است.

مازلو (1970، ص 383) می‌گوید که همه افراد نیاز دارند که خود را صاحب صلاحیت و خودمختار ببینند، همچنین هر فرد فضای بی‌نهایتی برای رشد دارد.

خودشکوفایی به آرزویی گفته می‌شود که هرکسی “برای تبدیل‌شدن به نهایت آنچه قادر به تبدیل‌شدن آن است” دارد. به‌عبارت‌دیگر، به نیاز به دستیابی به پتانسیل کامل به‌عنوان یک انسان بی‌نظیر اشاره دارد.

از نظر مازلو، مسیر تحقق بخشیدن به خودشکوفایی شامل درک احساسات خود، تجربه کرد کامل زندگی و داشتن توجه و تمرکز کامل است.

 

 

مراحل توسعه فردی

برای مدیریت توسعه فردی خود باید چند مرحله را انجام دهید.

  1. ایجاد چشم‌انداز برای توسعه فردی

تلاش برای پیشرفت شخصی می‌تواند نقش سرگرمی و تفریح برای ما داشته باشد. اگرچه اکثر ما اگر هدفی از انجام این کار داشته باشیم، راحت‌تر می‌توانیم به خود انگیزه دهیم که یاد بگیریم و پیشرفت کنیم. مشخص کردن چشم‌انداز شخصی خود – ایده روشنی از مکانی که می‌خواهید در طی چند ماه یا چند سال آینده به آن برسید، و دلیل آن – بخشی اساسی از توسعه فردی است.

  1. برنامه‌ریزی برای توسعه فردی

پس‌ازاینکه در مورد مکانی که می‌خواهید به آن برسید تصمیم گرفتید، می‌توانید برای چگونه به آنجا رفتن برنامه‌ریزی کنید. تهیه یک برنامه توسعه فردی ضروری نیست، اما فرایند انجام کار را واقع‌بینانه‌تر می‌کند.

  1. شروع روند توسعه فردی

روش‌های مختلفی وجود دارد که می‌توانید از طریق آن‌ها یاد بگیرید و پیشرفت کنید.

  1. مکتوب کردن توسعه فردی

معمولاً بهتر است سوابق توسعه فردی خود را ثبت کنید. با ثبت تحولات کلیدی که در فرایند یادگیری و پیشرفت در شما ایجاد می‌شود، می‌توانید روی موفقیت‌های بیشتر خود در آینده بیشتر حساب کنید.

این موضوع می‌تواند به شما کمک کند تا انگیزه خود را برای یادگیری مهارت‌های دیگر بیشتر کنید. هم‌زمان با پیشرفت مهارت‌ها و دانش خود، یک دفترچه از موارد یاد گرفته و مهارت‌های کسب‌شده خود تهیه کنید.

  1. بررسی و بازنگری برنامه‌های توسعه فردی

مقاله سبک‌های یادگیری با معرفی چرخه یادگیری تجربی Kolb نشان می‌دهد یادگیری یک چرخه است. برای یادگیری مؤثرتر، ضروری است که یادگیری‌های خود را به کاربرید و در عمل ببینید که چقدر مهارت بیشتری کسب کرده‌اید. بررسی منظم برنامه‌های توسعه شخصی و یادگیری‌هایتان، این اطمینان را به شما می‌دهد که ازآنچه انجام می‌دهید هم درس می‌گیرید. همچنین این اطمینان را به شما می‌دهد که فعالیت‌ها و یادگیری‌هایتان شما را به سمت اهدافتان هدایت می‌کند و هنوز هم به سمت چشم‌انداز خود در حال حرکت هستید.

1 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

  • سلام
    ممنون از مطلب خوبتان بسیار مفید قابل فهم بود و بی شک جزو مواردی خواهد بود که قابیت اجرایی دارد.
    اما همین مبحث نیز در توسط تیم مشاوره کسب و کار نجات در قالب توسعه شخصی نجات با برخی جزییات دیگر بازگو شده
    حسب تجربه شما این تفاوت محتوایی بر گرفته از تفاوت دیدگاه است یا اینکه هر یک از این موارد ، مبحث مجزا در توسعه شخصی هستند ؟

دیدگاهتان را بنویسید