واقعیت این است که برای یادگیری نه گفتن به چند مرحله نیاز است. دانستن تکنیکهای نه گفتن به تنهایی معمولا نتیجهای در بر ندارد. تکنیک و ترفند کافی نیست. اگر شما هم این سوال را دارید که چگونه نه گفتن را یاد بگیریم این مقاله به شما کمک میکند.
برای کسب توانایی در نه گفتن باید سه بخش زیر را کسب کنیم.
- تغییر نگرش نسبت به موضوع نه گفتن
- یادگیری تکنیکها و روش درست نه گفتن
- تمرین و تکرار
در این مقاله به بخش اول یعنی تغییر نگرش نسبت به موضوع نه گفتن میپردازیم؟
تغییر نگرش
در بسیاری از مهارتها انسانی و ارتباطی مشکل اصلی و اساسی در این قسمت است.
به همین دلیل شما ممکن است دهها کتاب درباره مهارت نه گفتن بخوانید، در دورههای آموزشی مختلف شرکت کنید و همه تکنیکها و روشهای نه گفتن را بلد باشید اما نتوانید از آنها استفاده کنید.
شما ممکن است بیش از یک نویسنده کتاب نه گفتن در این باره اطلاعات داشته باشید اما تا زمانی که نگرش خود را نسبت به این موضوع عوض نکنید نخواهید توانست از این تکنیکها استفاده کنید.
برای تغییر نگرش خود نسبت به نه گفتن راه زیادی در پیش دارید اما برای شروع میتوانید از راهکارهای زیر استفاده کنید.
هر مورد را به صورت کامل بررسی کنید و زمان زیادی را به فکر کردن و حتی نوشتن درباره آن اختصاص دهید.
فکر کردن و بررسی این موارد میتواند به تغییر نگرش شما به نه گفتن و آماده کردن ناخودآگاه شما برای راحتتر نه گفتن کمک کند.
قبول کنید که نمی توانید همه کارها را انجام دهید و همه را راضی کنید
شما به عنوان یک انسان زمان و انرژی محدودی دارید. به همین دلیل قطعا نمیتوانید همه کارهایی که از شما خواسته میشود را انجام دهید.
کارهایی برای خود و موفقیت و پیشرفت خود دارید که در اولویت هستند. بنابراین زمان و انرژی و توانایی شما برای کارای دیگر محدود است.
از طرفی به یاد داشته باشید و بپذیرید که هرگز نمیتوانید همه افراد را از خود راضی و خشنود نگه دارید. هرگز نمیتوان به شکلی زندگی کرد که همه از ما راضی باشند.
شما باید بتوانید بین رضایت و خشنودی خود و نزدیکان خود و دیگران اولویتبندی کنید و در زمان لازم به افراد در اولویت خود بپردازید.
از فکر خودخواه شدن نترسید
نگران این نباشید که دیگران فکر کنند شما چقدر خودخواه هستید. موفقترین افراد دنیا کسانی هستند که راحتتر نه میگویند و هرگز هم به خودخواهی متهم نمیشوند.
ضمن اینکه به این نکته فکر کنید که آیا اینکه دیگران درباره شما چه فکر میکنند و چه میگویند مهم تر است یا اینکه شما به اولویتهای مهمتر زندگی خود برسید.
دو نکته:
نکته ۱: قانون ۱۸-۴-۶۰ را با خود تکرار کنید. براساس این قانون: در ۱۸ سالگی نگران این هستید که دیگران درباره شما چه فکر میکنند. در ۴۰ سالگی برایتان مهم نیست که دیگران درباره شما چه فکر میکنند و در ۶۰ سالگی متوجه میشوید که دیگران اصلا درباره شما فکر نمیکنند.
دو ساعت بعد از خاکسپاری دغدغه خیلی از مردم این است که نوشابه زرد بخورند یا مشکی. چرا فکر میکنید دیگران اینهمه برای شما اهمیت قایل هستند.
نکته ۲: مشکل تایید طلبی و رهایی از آن ریشهای و بسیار عمیق است. این که با خواندن این مقاله و کمی فکر کردن به آن بتوانید به طور کامل آن را حل کنید تقریبا غیر ممکن است.
اما در صورتی که بخواهید و به این راهکارها عمل کنید احتمالا به میزان قابل توجهی در تغییر رفتار شما موثر خواهد بود.
به عواقب بله گفتن و مزایای پاسخ نه فکر کنید
به همه نههایی که در زندگی نگفتهاید و شما را دچار مشکل کردهاند فکر کنید.
به این فکر کنید که اگر به جای نه گفتن پاسخ مثبت بدهید دچار چه مشکلاتی خواهید شد.
ضمن اینکه به این فکر کنید که با گفتن نه، گرچه شاید در آن لحظه سخت باشد، اما در آینده قدر مزایا و آسایش برای خود خواهید داشت.
صحبت بر روی یک درخواست است نه روابط شما
پاسخ منفی شما در واقع نه به درخواست طرف مقابل است و نه خود او.
این نکته را همیشه در ذهن داشته باشید و وقتی میخواهید نه بگویید پیش خود مرور کنید که من به این درخواست شخص نه میگویم.
این شخص و رابطه او با من ارزشمند است و تغییری نمیکند اما من قادر به انجام این درخواست او نیستم.
نه گفتن در مواقع درست نشان از اعتماد به نفس شماست، نه ضعف
اگر در زمان درست بتوانید نه بگویید یعنی دارای اعتماد به نفس بالایی هستید. نه گفتن شما نشانه ارزش و احترامی است که برای خودتان قایل هستید
نه گفتن به معنای ضعف شما در برآورده کردن تقاضای دیگران نیست. بلکه به معنای اهمیتی است که به خودتان و اولویتهای خود میدهید.