عادات رفتاری فعال و غیر فعال

قبل از اینکه درباره عادات رفتاری فعال و غیر فعال صبحت کنیم بهتر است ابتدا بدانیم اصلا عادت رفتاری یعنی جه؟

عادت رفتاری

در ویکیپیدیا برای تعریف عادت چنین آمده است:

چارلز داهیگ در کتاب قدرت عادت خود اینگونه بیان می‌کند که وقتی ما فعالیتی انجام می‌دهیم، بعد از اتمام آن مغز ان را مرور می‌کند و بررسی می‌کند که آیا این فعالیت می‌تواند به صورت خودکاری تری انجام شود که در تکرارهای بعدی آن انرژی و درگیری کمتری از مغز بگیرد، و در صورت امکان، آن کار را در یک چرخه سه بخشی تبدیل به یک فعالیت خودکای می‌کند (به مرور)، فعالیتی که ما آنرا «عادت» می‌نامیم. این چرخه دارای سه بخش اساسی است؛ اول سرنخ یا نشانه‌ای که باعث ترغیب شخص به انجام آن فعالیت می‌شود، بخش دوم انجام آن فعالیت است که به صورت یه روتین و کار تکراری خواهد بود، آخرین بخش که باعث تقویت هرچه بیشتر این عادت و تکرار مجدد آن می‌شود، پاداشی است که فرد از انجام آن روتین بدست می‌آورد. اغلب عادت‌های مثبت مثل کمک به دیگران، غذا خوردن، مسواک زدن و … و نیز عادت‌های منفی مثل اعتیاد به سیگار، الکل، پرخوری و … را به راحتی می‌توان توجیه کرد.

 

اگر بخواهیم به زبان ساده‌تر صبحت کنیم، همانطور که در مقاله ساخت عادت  گفتیم، َعادت رفتاری به کاری گفته می‌شود که به صورت خوکار و بدون نیاز به سختی دادن به خودمان انجام می‌دهیم.

عادتها می‌توانند مثبت یا منفی باشند. عادت به سیگار کشیدن و یا پرخوری یا زیاد تلویزیون دیدن از عادتهای منفی هستند. در حالی که برخی عادت دارند که هرروز صبح زود بیدار شوند و یا هر روز ورزش کنند.

بنابراین می‌توانیم با ایجاد عادتهای مثبت در خودمان پله های موفقیت را سریعتر طی کنیم.

اما از طرف دیگر می‌توان عادتها را به دو بخش عادات رفتاری فعال و عادات رفتاری غیر فعال تقسیم کرد.

منظوز از این دو نوع عادت رفتاری چیست؟

عادت رفتاری غیر فعال

 

عادت رفتاری غیر فعال چیست؟

وقتی ما به کاری یا چیزی عادت می‌کنیم که برای انجام آن نیاز به انجام فعالیت خاصی نداریم و صرفا با بی حرکتی و بدون انجام کاری می‌توانیم آن عادت را انجام دهیم به آن عادت رفتاری غیر فعال می گویند.

 

تلویزیون نگاه کردن یکی از بدترین عادات رفتاری غیر فعال است
تلویزیون دیدن یکی از عادات غیر فعال

 

مثلا عادت تلویزیون نگاه کردن را در نظر بگیرید. برای انجام آن نیاز به هیچ رفتار و یا قعالیت خاصی نیست. کافی است که روی مبل لم بدهیم و به تلوییزون نگاه کنید. دقت کنید که اگر در تلویزیون یک برنامه آموزشی را نگاه کیند که نیاز به توجه داشته باشد و لازم باشد برای درک آن دقت کنید و از مغز خود استفاده کنید دیگر نمیتوان آن را عادت رفتاری غیر فعال نامید. البته در زمان دیدن فیلم و موزیک و سریال و اخبار هم مغز ما کار می کند و اصطلاحا حواسمان جمع است اما این موارد جزو عادات غیر فعال در نظر گرفته می‌شود.

 

نمونه های عادت رفتاری غیر فعال

به عنوان چند نمونه از عادتهای رفتاری غیر فعال می‌توان موارد زیر را در نظر گرفت:

  • تلویزیون نگاه کردن
  • استفاده از کامپیوتر و لب تاپ
  • بازی کردن با گوشی موبایل و یا وسایل بازی الکترونیکی
  • خوابیدن زیاد
  • استفاده از آسانسور به جای پله
  • بدون فعالیت و به مدت طولانی در حایی نشستن

 

کاهش عادت رفتاری غیر فعال

برای کاهش عادت رفتاری غیر فعال نیاز داریم که یک عادت خود را تغییر دهیم. در حقیقت برای تغییر عادت حتما نیاز داریم که آن را با یک عادت جدید جایگزین کنیم.

در محصول عادت به سعادت به صورت دقیق و با ذکر جزییات درباره اینکه این عادتها چطور به وجود می‌ آنید و برای تغییر و جایگزییی آن‌ها با عادت جدید و مثبت صحبت کرده‌ایم.

 

عادت رفتاری فعال

 

عادت رفتاری فعال چیست؟

به رفتارهایی که به عادت تبدیل می‌شوند اما برای انجام آنها نیاز به انجام فعالیت است عادت رفتاری فعال می‌گویند. یک ورزشکار که عادت دارد هرروز صبح نیم ساعت ورزش کند در حقیقت یک عادت رفتاری فعال در خود ایجاد کرده است.

 

 

تقریبا اکثر قریب به اتفاق عادتهای مثبت و سازنده که باعث ایجاد موفقیت و رسیدن به هدف می‌شوند عادات رفتاری فعال هستند.

ما نمی توانیم بدون فعالیت و با منفعل بودن و هیچ کاری نکردن به موفقیت برسیم و اهدافی که داریم را به دست بیاوریم. بنابراین اگر می خواهید مسیر موفقیت خود راهموار کنید اولین و شاید مهمترین قدم تبدیل عادات رفتاری غیر فعال و منفی به عادات رفتاری فعال و مثبت است.

نمونه های عادت رفتاری فعال

به عنوان چند نمونه از عادات رفتاری فعال می‌توان موارد زیر را ذکر کرد:

  • پیاده روی کردن
  • انجام کارهای منزل مثل نظافت و یا آشپزی
  • کتاب خواندن
  • انجام تکالیف مدرسه

ایجاد عادت رفتاری فعال

برای ایجاد عادات رفتاری فعال باید با اصول شکل گیری سه مرجله ای عادت آشنا باشید و بتوانید براساس این علم واصول عادت رفتاری فعال و مثبت در خود و یا دیگران ایجاد کنید. در مقالات ساخت عادت و تغییر دیگران در این باره صحلت کرده ایم. اما اگر می خواهید این موضوع را به صورت ریشه ای و به زبان ساده اما کاملا علمی و دقیق یاد بگیرید میتوانید فایلهای صوتی عادت به سعادت را تهیه کنید. در این دوره آموزشی صوتی به صورت مفصل و دقیق به روش شکل گیری عادتها، روش ترک عادتهای بد و ایجاد عادتهای خوب و پایدار کردن این عادتها پرداخته ایم.

 

 

18 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

  • از چی باید دیدگاهمون رو بنویسیم اخه
    ولی من شخصا خیلی دوچرخه سواری میکنم ینی جز عادات فعالم هست

      • خیلی توضیحات کاملی بود خیلی ممنونم از زحماتتون

      • من اکثر مواقع در حال مطالعه و درس خواندن هستم و دقیقا در همین حین راه می‌رود یعنی میتونم بگم هم درس میخونم هم پیاده روی????????پس عادات رفتاری فعال زیاد دارم خیلی میدوم مثلا…و خیلی کم تلویزیون میبینم????

  • سلام از مدرسه به ما فرمی دادند که شامل 3 بخشه ۱ بخش کاهش عادات رفتاری غیر فعال ۲ بخش عادات رفتاری فعال ۳ بخش فعالیت های متوسط و شدید
    ممکنه توضیح بدید این ۳ بخش و؟؟؟؟؟؟؟

  • سلام میخواستم بهم چند مورد دیگه از عادات
    فعال و غیر فعال رو بارم مثال بزنید

  • من اکثر مواقع در حال مطالعه و درس خواندن هستم و دقیقا در همین حین راه می‌رود یعنی میتونم بگم هم درس میخونم هم پیاده روی????????پس عادات رفتاری فعال زیاد دارم خیلی میدوم مثلا…و خیلی کم تلویزیون میبینم????

  • به ما هم یه فرم دادن که شامل ۳ بخش . ۱= کاهش عادات غیر فعال. ۲= عادات رفتاری فعال
    ۳= فعالیت های متوسط تا شدید
    من الان گیج شدم دقیقا چیکار باید بکنم
    البته یه بخشیش رو نوشتم واسه بقیش مشکل دارم میشه لطفا کمک کنین

دیدگاهتان را بنویسید